Fotogrāfs Aigars Jansons www.AJstudio.lv

Atmiņas kartes formatēšana un kāpēc tā ir vajadzīga

E-pasts Drukāt

Kas ir atmiņas kartes formatēšana un kāpēc tā ir vajadzīga? Šajā rakstā es populārā valodā, nelietojot speciālos terminus, mēģināšu izskaidrot par atmiņas kartes formatēšanu – tā, lai tas būtu saprotams visiem, ne tikai fotogrāfiem. Man bieži ir nācies sastapties ar bojātu fotoaparātu atmiņas karšu problēmu. Kādam rādās tikai puse vai daļa no fotogrāfijas, kādam fotogrāfijas fails uzrādās, taču tas ir tukšs. Ir bijuši gadījumi, ka no pilnas kartes nav iespējams dabūt ārā fotogrāfijas.

Tas notiek tāpēc, ka atmiņas karte lietošanas laikā tiek "piesārņota" un vienkārši dzēšot no tās ārā bildes, atmiņas karte netiek korekti attīrīta. Atmiņas karte ir regulāri jāformatē.

Formatējot atmiņas karti, fotoaparāts veido kartē failu sistēmu, kurā pēc tam tiks ierakstītas fotogrāfijas - tas ir kā mājas adrese. Ja karti neformatē, tad fotoaparāta procesors nesaprot kādā adresē tam ir jāievieto fotogrāfijas faili.

Formatēt atmiņas karti vajag arī tad, kad mēs pirmo reizi to ieliekam jaunā vai citā fotoaparātā, kā arī katru reizi pēc tam, kad faili no kartes tiek pārrakstīti datorā.

SVARĪGI!

1.Kad faili ir pārrakstīti datorā, karte ir jāformatē, nevis vienkārši jāizdzēš fotogrāfiju faili.

2. Bieži cilvēki pēc tam, kad faili ir pārrakstīti datorā, failus no kartes vienkārši ievelk datora "miskastē" vai atkritnē. To arī nevajadzētu darīt. Karte ir jāformatē.

Formatēšana atjauno kartes failu sistēmu, kur tiks rakstītas nākamās jūsu fotogrāfijas.

Atmiņas kartes formatēšana izdzēsīs visus jūsu saglabātos failus. Tāpēc pirms formatēšanas pārliecinieties, vai esat pārkopējuši visus failus savā datorā un tie ir apskatāmi.

Ir arī iespējams formatēt atmiņas karti datorā, taču tas nav ieteicams, jo dators var nepareizi izveidot failu sistēmas iestatījumus, ko fotoaparāts nevarēs nolasīt. Fotografējam mēs ar fotoaparātu nevis ar datoru, tāpēc karte ir jāformatē fotoaparātā.

Atmiņas kartes formatēšana katru reizi, kad to atkal ievietojat savā fotoaparātā, maksimāli samazina risku iegūt bojātu attēlu.

Mērfijs ir ģeniāls! Tad kad jums būs vissvarīgākās fotogrāfijas, var gadīties, ka nevarēsiet atvērt savas fotogrāfijas failus.

Tāpēc atcerieties par atmiņas kartes formatēšanu.

Lai to izdarītu ir jāieiet fotoaparāta MENU un ir jāatrod kur ir FORMAT. Ja nevariet to atrast, tad ir vienkārši jāpaņem rokās fotoaparāta instrukcija!

Ja tomēr gadās, ka esat formatējis atmiņas karti, taču fotogrāfijas nav saglabātas, neuztraucieties - eksistē speciālas programmas, kas atjauno datus no formatētas atmiņas kartes. Tikai ja notikusi tāda kļūme, nevajag NEKO fotografēt uz šīs kartes!

Sabojāt atmiņas karti var arī izņemot to ārā no ieslēgta fotoaparāta. Pārliecinieties vai jūsu fotoaparāts ir izslēgts!




 

Kontakti


  • Tel: +371 26469420
  • Email: info.aijaphoto@gmail.com
  • Website: www.ajstudio.lv
Top.LV